Rovná japonská dláta YOITARIKI – sada

Japonská truhlářská dláta od značky YOITARIKI typu Tataki Nomi 叩き鑿 – základní rovná dláta vhodná pro základní opracování dřeva. Jsou osazena kovovým prstencem na konci rukojeti pro ochranu rukojeti při přitloukání truhlářskou paličkou či kladívkem. Sada obsahuje 3 kusy o šířce čepelí 9 mm, 15 mm, 24 mm. Vyrobeno v Japonsku.

yoitariki_logo_regals

YOITARIKI – výrobce tradičního japonského nářadí a nástrojů používané pro precizní řemeslnickou práci. Vyrábí tradiční i modernizované truhlářské nástroje.

Nomi 鑿 – tradiční japonská dláta, tato vyrobená z homogenní oceli. Dřevěná rukojeť dláta je záměrně osazena kovovým prstencem, pro použití s přitloukáním údery dřevěnou paličkou či kovovým kladívkem. Ostří je do rukojeti zasazeno v mírném úhlu, což umožní dosáhnutí vyšší pracovní hloubky. Vybraný profil ostří zmenší plochu, kterou se dláto dotýká zpracovaného dřeva a snižuje tření materiálu. Broušení japonských řezbářských dlát je doporučeno pomocí speciálně tvarovaných japonských brusných kamenů, čímž vás nástroj odmění vynikající ostrostí a odolností ostří po dlouhou dobu. Objímku japonských dlát Nomi je třeba před prvním použitím přesně osadit, zabráníte tak třepení dřevěného konce rukojeti pod údery paličky.

Vlastnosti dlát YOITARIKI:

✅ Tradiční japonské dláto Nomi
✅ Pro běžné truhlářské použití
✅ Ručně vyráběné
✅ Tvrdost čepele až 62 HRC
✅ Vybraný profil ostří = menší tření
✅ Ostří pod úhlem = vyšší pracovní hloubka
✅ Rukojeť z červeného dubu
✅ Vyrobeno v Japonsku

Jsou dva hlavní typy japonských dlát:

Je důležité si vybrat správné dláto, pro každý úkon totiž existuje to správné dláto. Nyní si však pojďme přiblížit nejzákladnější dva typy japonských dlát Nomi. Chcete vědět víc?

zakladni_typy_japonskych_dlat_001

Jak správně usadit ocelovou korunku?

Ocelovou korunku japonských dlát Nomi je třeba před prvním použitím přesně usadit, zabráníte tak třepení dřevěného konce rukojeti pod údery paličky a také tím chráníte svoji ruku proti případnému klepnutí se kladívkem. Vše, co k tomu budete potřebovat jsou japonské přitloukací dláto, ocelové kladívko a pevná deska pracovního stolu nebo větší kus železa. Chcete vědět víc?

japonske_dlato_nasazeni_korunky_prstence_kovove_objimky_920x450px_001