Japonské truhlářské dláto SENKICHI DOUSHO - 24 mm

Ručně dělané japonské kované dláto od značky SENKICHI typu Tatakinomi (叩き鑿). Laminovaná dvouvrstvá čepel s vysokou tvrdostí. Tělo vytvořeno metodou kovářského svařování. Ostří je do rukojeti zasazeno v mírném úhlu. Vhodné pro běžné truhlářské použití. Šířka čepele 24 mm. Vyrobeno v Japonsku.

senkichi_logo

Čepele tradičních japonských dlát Nomi (鑿) jsou vyrobeny laminováním z dvouvrstvé oceli. Samotné tělo je úmyslně vyrobeno z měkčího materiálu, který tlumí rázy při úderu paličkou a snižuje šanci na poškození nástroje. Ostří je však vytvořené z extrémně tvrdé karbonové oceli, ze které se při výrobě stane vrstva o tvrdosti 62 Rc u klasických Nomi dlát, až do tvrdosti 67 Rc u japonských dlát s HSS čepelí, přičemž klasická evropská dláta dosahují pouze 58 až 60 Rc.

vyrobeno_v_japonsku

Ručně vyráběná dláta Nomi jsou vytvořena metodou kovářského svařování, která se používala celosvětově před nástupem levné masově vyráběné oceli. Bohužel tato kdysi vynikající technika se ve výrobě dlát mimo Japonsko dnes již prakticky nevyužívá.

Vlastnosti dláta Nomi:

✅ Tradiční japonské dláto Nomi
✅ Pro běžné truhlářské použití
✅ Ručně vyráběné
✅ Tvrdost čepele až 62 Rc
✅ Vybraný profil ostří = menší tření
✅ Ostří pod úhlem = vyšší pracovní hloubka
✅ Rukojeť z červeného dubu
✅ Vyrobeno v Japonsku

Ostří je do rukojeti zasazeno v mírném úhlu, což umožní dosáhnutí vyšší pracovní hloubky. Vybraný profil ostří zmenší plochu, kterou se dláto dotýká zpracovaného dřeva a snižuje tření materiálu. Zároveň se tím dláto snáze brousí a po opětovném broušení si čepel udržuje rovný tvar. Broušení těchto dlát je doporučeno pomocí mokrých japonských brusných kamenů, čímž vás nástroj odmění vynikající ostrostí a odolností ostří po dlouhou dobu.

Objímku dlát Nomi je třeba před prvním použitím osadit.